Monday, April 2, 2012

Voiko avustustyöntekijä uida uima-altaassa?

Törmäsin kipeänhauskaan blogiin, jossa avustusjärjestön työntekijä kysyi lukijoidensa mielipidettä siihen, voiko avustusjärjestö ylläpitää uima-allasta Afrikassa.

Ison brittiläisen avustusjärjestön Oxfamin tutkimusjohtaja Duncan Green kertoi (muutenkin aika kiinnostavassa) From Poverty to Power blogissaan, että Oxfam oli päätynyt avaamaan Kenian pääkaupunkiin Nairobiin oman vierasmajan, koska oli kustannustehokkaampaa pitää vierasmajaa kuin majoittaa erilaisia vierailijoita hotellissa. Pihassa oli ollut valmiina uima-allas, mutta se ei ollut enää käytössä, koska uima-allasta pidettiin ylellisyytenä maassa, jossa kärsittiin kuivuudesta. Suoraan sanottuna Oxfam pelkäsi skandaalia, jos brittilehdistö saisi tietää uima-altaasta.

Kysymys sai enemmän äänestäjiä kuin mikään Greenin aiempi, ja äänestyksessä uima-altaan avaaminen voitti. Perusteluna muun muassa, että uiminen on hyvää liikuntaa ja liikuntaa on vaikeaa harrastaa kehitysmaan suurkaupungissa tai työtehtävissä ”puskassa”. Ihan hyvä pointti minusta, mutta minähän olenkin alalla. 

Blogi uima-altaasta sytytti kriittistä verkkokeskustelua siitä, miten ylelliseen elämään avustustyöntekijät ovat oikeutettuja. Keskustelu laajeni kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun nykytilaan.

Googlettamalla ”uima-allas ja Oxfam” löysin brittiläisen Spectator-lehden erittäin hyvän ja erittäin kriittisen Big charity -jutun, jonka pointti oli, että media ei ole riittävän kriittinen käsitellessään isoa bisnestä nimeltä avustustyö.

Ei ehkä olekaan. Ja osa tuon jutun kehitysyhteistyöstä esille nostamista epäkohdista on samoja asioita, joita silloin tällöin itsekin pyörittelen mielessäni, kun päivittelen maailman menoa. Esimerkiksi köyhyys tuntuu vain lisääntyvän monessa maassa, joka saa kehitysapua.
”…kehitysyhteistyössä on mallivika – emme tiedä, miksi se ei toimi”, sanoo jutussa Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijä.
Niin. Moni on sitä mieltä, että auttaminen vain passivoi avunsaajia. Mutta mitäs jos kehitysyhteistyö ei toimi sen takia, että maailma on niin typerästi järjestetty? Kyllä maailman muuttamiseen tarvitaan muutakin kuin avustustyötä. Esimerkiksi vastuuntuntoista politiikkaa, oikeudenmukaista kauppaa ja lakiuudistuksia. 

Eriarvoisuus on tuhlausta

Mutta takaisin sinne uima-altaaseen. (Aah, ihanaa vilpoista vettä kuumassa Afrikassa.) Vaikka kyse ei ole uima-altaista. Allas oli vain osuva esimerkki, joka kertoi napakasti paitsi alan tilanteesta ja julkisuuskuvasta nykypäivänä, myös ihmisten eriarvoisuudesta.

Toisilla meistä on pääsy uima-altaaseen, toisilla ei.

Uima-allas-sanan paikalle voit vaihtaa myös esimerkiksi sanan ”koulu” tai sanat ”työpaikka sellaisella palkalla jolla voi elättää perheen”.

Ihmiset on luotu samanarvoisiksi, kaikki olemme yhtä arvokkaita ja blaa blaa blaa – mutta todellisuudessa olemme järkyttävän eriarvoisia. Juuri eriarvoisuus on asia, joka minua maailman tilassa suututtaa kaikista eniten. Suututtaa, ällöttää, surettaa ja ahdistaa. Kuilu ihmisten elinolojen välillä on päässyt repeämään todella, todella suureksi.

Kehitysmaissa olen tehnyt monta haastattelua kodeissa, joissa on vähemmän tavaraa kuin minun viikon matkalle pakatussa matkalaukussani. Eivätkä ne ole olleet pakolaisten väliaikaisia asumuksia, vaan oikeita koteja, joissa on asuttu vuosikymmeniä.

Greenin mukaan epätasa-arvo ja eriarvoisuus ovat tuhlausta. Jos naiset eivät ole mukana työelämässä, puolet työelämän potentiaalista menee hukkaan. Kun köyhiltä ihmisiltä puuttuu rahan tai ruoan lisäksi myös valta ja voima, he eivät kykene muuttamaan mitään. (Green on myös kirjoittanut kirjan From Poverty to Power http://www.oxfam.org/en/policy/from_poverty_to_power – katsoin hänen videoidun markkinointipuheensa, se on hieno.)

Kehitysyhteistyö kehittyy ja niin sen pitääkin. Minusta kaikista motivoivinta Kirkon Ulkomaanavun työssä on kaikenlainen vaikuttamistyö (esim. Naisten Pankin uudet jutut Nepalissa) sekä ihmisten kouluttaminen puolustamaan omia oikeuksiaan. Tällainen työ voi oikeasti alkaa muuttaa maailmaa tasa-arvoisempaan suuntaan.

Terveisin
Ulla
 
P.S. Viime työmatkalla muuten uin hotellin uima-altaassa. Heippa, uskottavuus?

No comments:

Post a Comment